Újépítésű lakást vettél hitelre? Lehet, hogy milliókat spórolhatsz meg utólag!

Újépítésű lakást vettél hitelre? Lehet, hogy milliókat spórolhatsz meg utólag!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-01-13 Frissítve: 2021-02-11
 

Újépítésű, akár még csak a tervezőasztalon meglévő ingatlan megvásárlására vennél fel lakáshitelt? Akkor sajnos erősen leszűkül a szóba jöhető bankok köre, legalábbis akkor, ha olyan pénzintézetet keresel, amelyik már a használatbavételi engedély kiadásakor utal. Ez pedig szinte minden projekt esetében alapvető elvárás. A verseny elmaradása persze minden terméket, így a hiteleket is megdrágítja. Van azonban egy mentőötletünk!

Még mindig élénk az újépítésű ingatlanok piaca, a lakóparkok és az új társasházak gombamód nőnek ki a földből. Aki ilyet venne – vagy vásárolt korábban -, az azzal szembesül, hogy ha lakáshitelből vásárolna, akkor bizony nem válogathat óriási választékból. Ez persze elsőre nem nyilvánvaló, hiszen tucatnál több bank kínál hitelt újépítésű lakások vásárlására vagy építésre, ám ezek közül mindössze két olyan van, amelyik a használatba vételi engedély megadását követően utal, ráadásul közülük az egyik ezt csak azzal a feltétellel teszi, hogy az adós plusz ingatlant von be a szerződésbe pótfedezetként. A legtöbb bank ennél óvatosabb, és csak az albetétesítést követően utalja el a finanszírozási összeget. Azt pedig tudnod kell, hogy a használatbavételi engedély és az albetétesítés között akár hónapok is eltelhetnek. 

Ezért aztán az ingatlanfejlesztők szinte kizárólag úgy adják el a lakásaikat, ha a vevő olyan bankot választ, amelyik nem vár az albetétesítésig. Persze nem csak az eladó szempontjából van ennek előnye, hiszen ha például letelik a hitel rendelkezésre állási ideje, akkor az adósnak új hitelszerződést kell kötnie, ennek plusz költségét pedig neki kell megfizetnie. Kisebb az anyagi kár, ám annál idegőrlőbb, ha lejár a földhivatali függőbentartás legfeljebb 6 hónapos határideje, ekkor ugyanis ismét rohangálni kell az ügyvéd, az eladó és a bank között.

Előfordulhat az is, hogy azért nem tudsz szabadon bankot választani, mert az ingatlan kizárólag a projektet magát is finanszírozó banknál hitelezhető. Az előbbiek miatt a vevőnek sokszor nincs más lehetősége, mint a két bank valamelyikétől felvenni a lakáshitelt, még akkor is, ha ezek a bankok nem feltétlenül a legkedvezőbb árajánlatot adják éppen a piacon.

Hogy mekkora pénzügyi hátrányt jelent ez forintosítva? Ez attól függ, hogy éppen milyen kamatot kaptál – lehetnek például egyedi kamatkedvezmények -, illetve mi az adott pillanatban a számodra elérhető legjobb kamat a piacon. Amennyiben például 20 millió Ft lakáshitelt vennél fel 20 éves futamidővel, 5 éves kamatperiódussal, 400 ezer Ft jövedelem igazolásával,  akkor a Bankmonitor lakáshitel kalkulátor szerint 2%-kal alacsonyabb THM – teljes hiteldíj mutató, ami a kamaton felül a kölcsön legfontosabb költségeit is tartalmaz – 20 ezer Ft különbséget jelent havi törlesztőben. Ez pedig teljes visszafizetésben két évtized alatt több mint 5 millió Ft!

A már említett kötöttségek miatt ettől a pénzügyi előnytől azonban sajnos elesel. Legalábbis az adott pillanatban, mert ha már megkaptad a hitelt, akkor lehetőséged van akár azonnal olcsóbbra lecserélni azt. Persze a dolog nem minden banknál működik, ugyanis vannak hitelintézetek, amelyek egy frissen felvett hitelt nem váltanak ki. Szerencsére több olyan bank is van azonban, ahol nincs ilyen megkötés, míg máshol a legalább 6-12 hónapos hiteleket váltják csak ki, de a legszigorúbb pénzintézetnél 2 évnek kell eltelnie a lehetőségig.

Hogy mit tegyél? Először is nézd meg a Bankmonitor hitelkiváltás kalkulátorával, hogy mennyit nyerhetsz egy hitelkiváltással, természetesen a kiváltás költségeinek figyelembevételével. De akár az alábbi lakáshitel kalkulátorral is ellenőrizheted, hogy az általad felvett hitelnél vajon akad-e kedvezőbb, és ha igen, mennyit nyernél ezzel havonta.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés